• DOLAR
    %0,24
  • EURO
    %-0,14
  • ALTIN
    %0,93
  • BIST
    %2,21
İKO, sektöre nitelikli eleman yetiştirmek için Ticaret Üniversitesi’yle işbirliği yaptı

İKO, sektöre nitelikli eleman yetiştirmek için Ticaret Üniversitesi’yle işbirliği yaptı

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), dünyada büyük kabul gören ustalıkta ‘Kapalıçarşı Ekolü’nü gelecek kuşaklara taşımak ve bilgisayar destekli mücevher tasarımı eğitimleri için İstanbul Ticaret Üniversitesi ile protokol imzaladı. 2 Kasım tarihinde Kuyumcular Odası’nın eğitim katında başlayan butik eğitimlerde sektörün deneyimli usta öğreticileri, kuyumculuğun geleneksel dallarını oluşturan; sadekarlık, mıhlayıcılık, mine ve kalemkarlık, tasarım sanatçıları da ‘Matrix Gold’ ve ‘Zbrush’ alanlarında ders veriyor.

Sektörün nitelikli ve eğitimli eleman açığını çözmeyi hedeflediklerini belirten İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, “Teorik ve pratiğin aynı ortamda verileceği bu kurslarla hem Kapalıçarşı’nın zengin üretim mirasını gelecek kuşaklara aktarmak, hem de 3D teknolojisini kullanabilecek yetkin tasarımcılar yetiştirmek istiyoruz.” dedi.


İstanbul Kuyumcular Odası
 (İKO), Türk kuyumculuğunun üretimde nitelikli eleman sıkıntısını çözmek ve yüksek katma değerli mücevher geliştirilmesinde büyük önem taşıyan bilgisayar tabanlı 3D programlı tasarımlara destek olmak amacıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi ile protokol yaptı. Kuyumcular Odası ve Ticaret Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında 2 Kasım Pazartesi günü, bilgisayar destekli mücevher tasarımı ‘Matrix Gold’ eğitimleri başladı. Kasım ayı içerisinde de Oda’nın eğitim katında kurulan tezgahlarda Kapalıçarşı ekolünün omurgasını oluşturan sadekarlık, mıhlayıcılık, mine ve kalemkarlık branşlarında deneyimli kuyumcu ustaları, kursiyerleri geleneksel ‘Usta-Çırak’ iş modeliyle eğitecek. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık,  İstanbul  Ticaret Üniversitesi’yle yapılan işbirliği ve eğitimle ilgili hedeflerini anlattı. 

“Kuyumculuk sektörü, bu topraklarda farklı uygarlıkların kültür renklerini taşıyarak 6 bin yıllık köklü bir mirasın üzerinde yer alıyor. Bugün, dünyaca tanınmış birçok markanın tezgahında ve mücevherlerinde İstanbul kökenli Kapalıçarşı ekolünü temsil eden ustalarımızın katkısı ve izleri var. İşte, bizi dünyada farklı ve özgün kılan usta-çırak ilişkisiyle bugüne kadar gelen geleneksel üretim anlayışıdır. Sektörümüz dünyada liderliğe oynacak bir noktaya geldiyse bunu geleneksel üretim şekline borçludur. Ancak, sektör olarak bir yandan üretim değerlerimizi korurken diğer yandan da teknolojinin getirdiği kolaylıklardan faydalanmak zorundayız. Başarı için teknoloji ile geleneğin bir arada olduğu bir yapıyı geleceğe taşımak zorundayız. İstanbul Ticaret Üniversitesi ile 3D programları kullanan tasarımcıların yetişmesi amacıyla işbirliği yaptık.”

Matrix Gold eğitimleri başladı

Kuyumcular Odası Başkanı Atayık, 2 Kasım tarihinde dünyada çok popüler olan ve tasarım birimlerinin olmazsa olmazı haline gelen ‘Matrix Gold’ eğitimlerine başlandığını açıkladı.

“Türk kuyumculuğu,dünyadaki başarısını teknolojiyi yakından takip ederek imalatına kısa zaman içinde entegre etmesine borçludur. Bu bağlamda günümüzde yazılım teknolojileri, her alanda olduğu gibi kuyumculukta da önemini koruyor. Sektörde adından söz ettiren dünya çapındaki firmaların tasarım birimleri, 3D programları kullanan tasarımcıları tercih ediyor. Gelecekte yazılım bilgisi olmayan firmaların varlığını korumasının ne kadar güç olduğunu bilmekteyiz ve bu konuda sektöre hizmet etmek için Matrix Gold ve Zbrush gibi sektörümüzün olmazsa olmaz yazılımlarının eğitimlerini vereceğiz.  Sektörümüzde nitelikli tasarımcı eksikliği var. Öğrenciler, gençler ve bu iş meslek edinen ya da firmaların tasarım biriminde çalışan herkes, bu eğitimden yararlanabilecek. Matrix Gold sınıfında tasarım sanatçısı Bahadır Benzer, elde mücevher tasarımı dersini de Derya Alantor Aslan verecek. Eğitim sonunda kursiyerlere İKO ve Ticaret Üniversitesi logolarının yer aldığı mezuniyet belgesi ve sertifika vereceğiz.”

Deneyimli ustalar, tezgah başına geçiyor

Mesleğe 40-50 yılını veren ustalar, atölyelerinin ardından bu kez mesleğin geleneksel üretim yöntemlerini geleceğe taşımak amacıyla Kuyumcular Odası’nda kurulan tezgahların başına geçecek. Mustafa Atayık, atölye derslerine branşında kendini kanıtlamış ustaların deneyimlerini genç kuşağa aktaracağını dile getirdi.
“Bilindiği gibi eğitim süreleri uzadığı için sektörde çırak-kalfa bulmak çok zorlaştı. Kuyumcularımızın son zamanlarda yaşadığı kalifiye yetişmiş, tezgah, mıhlama, kalem ve mine gibi alanlarda eleman arayışı olduğunun farkındayız. Metali iyi bilen bir sadekar, taşı tanıyan ve metal ile uyumuna hakim olan bir mıhlayıcı, kalemin metalin üzerindeki süzülüşünü yöneten bir kalemkar ve minenin renklerine ruh katan bir mineci, atölyenin demirbaşlarındandır. Atölyecilikte gerekli olan, alanında uzmanlaşmış elemanlar yetiştirmek üzere kolları sıvadık. Branş, branş her konuda uzman eleman yetiştirmek üzere işin uzmanları, teorik ve pratik eğitimi bir arada verecek. Meslektaşlarımızın yanı sıra kuyumculuk okuyanlar da işin pratiğini gelip burada öğrenebilecek. Sektörün tanınmış ustalarından Süha Bedestenci ‘Mine’, sadekarlık, mıhlayıcılıkta H. Jak Mutlu ve kalemkarlıkta ise Nezaret Şahin Usta deneyimlerini paylaşacak.”
Hafta içi gerçekleştirilecek bilgisayar destekli tasarım ve atölye kurslarına pandemi nedeniyle sınırlı sayıda öğrenci kabul edilecek.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM